kaassassuk.Com ©OPK 2009                    

 

 

Kaassassuk.com

 

 

 

Kultur
 
sociale arv af en gruppe (organiserede samfund eller samfundet). Det er et mønster af opdagede udviklet svar, eller opfundet i koncernens historie håndtering af problemer, der opstår ved interaktion blandt sine medlemmer, og mellem dem og deres miljø.
 
Disse reaktioner anses for den korrekte måde at opfatte, føle, tænke og handle, og gives videre til de nye medlemmer gennem instruktion og undervisning. Kultur afgør, hvad der er acceptabel eller uacceptabel, vigtige eller uvigtige, rigtigt eller forkert, brugbar eller uanvendelige. Den omfatter alle lært og delt, udtrykkelige eller stiltiende, antagelser, overbevisninger, viden, normer og værdier, samt holdninger, adfærd, påklædning og sprog.
 
 
Organisatoriske kultur.
 
Dybt, stort set underbevidste, og stiltiende kode, der giver den "føler" af en organisation, og afgør, hvad der anses for rigtigt eller forkert, vigtigt eller uvæsentligt, brugbar eller fungere i det, og hvordan den reagerer på det uventede kriser, stød, og pludselige ændringer. Alle nye medarbejdere skal tilegne sig denne kode ( »lære tovværk«) for at kende den korrekte måde at opføre sig og hvad de kan forvente fra andre medarbejdere.
 
Organisationskultur er summen af en organisations tidligere og nuværende forudsætninger, oplevelser, filosofi og værdier at holde det sammen, og er udtryk for i sin selvopfattelse, indre funktioner, samspil med omverdenen, og fremtidige forventninger.
 
Den er baseret på fælles holdninger, overbevisninger, skikke, udtrykkelige eller stiltiende aftaler, og skrevne og uskrevne regler, at organisationen udvikler sig over tid, og som har fungeret godt nok til at kunne betragtes som gyldige. Også kaldet corporate kultur, det manifesterer sig i, hvordan organisationen driver sin virksomhed, behandler sine medarbejdere, kunder, og det bredere samfund, i hvilket omfang selvstændighed og frihed er tilladt i beslutningsprocessen, udvikle nye ideer, og personlige udtryk, hvordan magten og informationsstrømmen gennem sit hierarki, og
styrke medarbejder engagement over for kollektive mål.
 
Det kaldes 'stærk' eller 'svage' i det omfang det er spredt gennem organisationen. Det påvirker organisationens produktivitet og effektivitet, og indeholder retningslinjer for kundepleje og service, produktkvalitet og-sikkerhed; deltagelse og rettidighed og bekymring for miljøet. Det udvider også til produktion-metoder, markedsføring og reklame praksis, og at nye produkt skabelse.
 
Udtrykkes almindeligvis som "Det er, hvordan vi gør tingene her, unikke" Det er for enhver organisation og en af de sværeste ting at ændre.